Estate agents, valuers, property consultants
+359 52 985 985
+359 888 923 360

10 изключително важни неща при покупка на имот

Купувачите прекарват много време онлайн или при своя брокер за недвижими имоти в търсене на имота мечта. Много често обаче те забравят да гледат на покупката на имот от дългосрочна гледна точка - като на място, където ще прекарат много години от живота си, или като инвестиция, която ще трябва да осребрят един ден. Ето десет неща, които е добре да съблюдавате при покупката на имот, било то за живеене или с инвестиционна цел.

1. Локация, локация, локация

Това е едно основно правило, повтаряно непрекъснато от специалистите при недвижимите имоти, което обаче често се пренебрегва от купувачите. Локацията е от изключително значение, когато дойде време за продажба. Това се доказва и от статистиката. Някои столични квартали регистрират по-голям спад в цените от други именно поради локацията. Добрата локация прави един имот по-лесно продаваем, а инвестицията - по-защитена от сривове в цените на недвижимите имоти.

2. Училища и детски градини, транспортна инфраструктура

Много семейства започват търсенето с това дали в квартала има училища и детски градини. Много често дори двойки, които все още нямат деца, планират покупката на имот в подобни райони. Същото важи и по отношение на наличен удобен градски транспорт с достъп към централните части на града. Всички сме свидетели на засилен интерес и по-слаб спад в цените на имотите в софийските квартали, където се изгражда метро в момента.

3. Разположението на жилището

Къде е разположено жилището в сградата е от изключителна важност за купувачите. Дали е с гледка към вътрешния двор, Витоша или улицата, дали е на първи партерен етаж или на последен под покрива, дали спалнята ви е на десетина метра срещу всекидневната на съседния блок са все неща, които са важни при избора на жилище.

4. Престъпността и шумът в квартала

Много хора се интересуват каква е престъпността в квартала, където търсят да закупят жилище. Можете да се поразходите късно вечер или рано сутрин, за да видите дали има нетипична активност, заведения със силна музика, чести купони и т.н. Можете дори да поговорите със съседи от набелязаната локация, за да придобиете по-добра представа за микроклимата в квартала.

5. Възможност за пешеходна активност

Все повече хора се интересуват дали в квартала им има всичко необходимо за нормален живот в рамките на няколко минути пеша, което не изисква ползване на автомобил. Това включва наличие на парк за разходки, голяма хранителна верига, предоставянето на различни видове услуги (фризьорски, козметични, здравни и др.), наличието на спирка за градски транспорт и т.н. Като тенденция се откроява хората да търсят да купят или наемат апартамент в близост до настоящата им месторабота, особено ако фирмата им е разположена в голям бизнеспарк и вероятността от промяна на местоположението й е по-малка.

6. Характерът на квартала

Дори и да сте намерили жилището с идеална локация, с най-добро местоположение и качество, има фактори, върху които не можете да влияете, а могат да са критични за качеството ви на живот в бъдеще. Наличието на лоши съседи с трудно контролируемо повидение могат да направят живота ви пълен с неприятни емоции и дори да ви накарат да планирате преместване. И макар да е трудно да предвидите наличието на подобни фактори, най-малкото, което можете да направите, е проучване.

7. Не купувайте най-доброто жилище в най-добрия квартал

Логиката за това е проста. Ако купувате имот с инвестиционна цел, закупуването на подобно жилище ограничава потенциала му за поскъпване. Ако купите лошо жилище в добър квартал, има възможност стойността му да се повиши, след влагане на средства и усилия в ремонтирането му.

8. Нужда от ремонт

Направете добра инспекция, включително с ползване на професионални строители, водопроводчици и друг вид специалисти. Може да се окаже, че това, което на пръв поглед изглежда като козметичен ремонт, ще се превърне в изключително скъпа инвестиция. С пълна сила това важи за водопроводни системи, изолации, покриви и т.н.

9. Ще задържи ли имотът своята стойност?

Това е един от водещите въпроси, които трябва да ви водят при покупката на имот с цел инвестиция. Все пак крайната ви цел ще е да продадете рано или късно имота и да кеширате своята инвестиция. Както вече споменахме, едни квартали се представят по-добре от други. Можете да потърсите мнение на професионални консултанти при вземането на решение за покупка.

10. Данъци и такси

Всеки имот върви с належащите към него данъци. Добре е да проверите и какви са таксите, събирани за общи части и поддръжка в границите на имота, където ще купувате. Това може да ви пести една значителна сума годишно. Особено голям размер могат да имат събираните такси за поддръжка в затворените комплекси, като купувайки подобен имот, няма да можете да ги избегнете.

Източник: www.profit.bg