Estate agents, valuers, property consultants
+359 52 985 985
+359 888 923 360

След спирането на КТБ държавата кани банките в програмата за саниране с обещание за 300 млн. евро

Банките, които се включат в програмата за саниране на жилища на мястото на спрялата да работи КТБ, ще могат да разчитат на финансов ресурс от 300 млн. евро по това перо през следващия програмен период. Това е казала на среща с мениджъри от 11 финансови институции вицепремиерът и министър на регионалното развитие и на инвестиционното проектиране Екатерина Захариева, цитирана от пресцентъра на ведомството.

КТБ беше избрана за обслужваща банка на проекта след конкурс, но изпадна в ликвидна криза и беше поставена под специален надзор през юни. Оттогава в нея остават блокирани 13 млн. лв. от европрограмата. 

Министерството на регионалното развитие предлага на банките да сключи рамкови споразумения с онези от тях, които имат интерес да отпускат кредити за енергийна ефективност в рамките на проекта. 

По време на срещата по покана на Захариева е обсъждано банки да се включат в програмата със собствени продукти. Министерството пък ще ги подпомага със събраната до момента информация за кандидатстващите лица, както и с експертната помощ на проектните мениджъри по програмата.

Включването сега на повече банкови институции в проекта ще им отвори хоризонт за работа през следващия програмен период, когато се очаква за тези дейности да бъдат отделени около 300 млн. евро европейски средства, подчерта Захариева пред участниците в срещата. 

След година на забавяне в момента са ускорени и същинските дейности по програмата – избрани са проектанти за пет района, за други два е стартирала процедурата, а до 20 септември трябва да приключи изборът на строители, се посочва в съобщението.

За следващия програмен период ще се обсъжда създаването на гаранционна схема за ползваните кредити по подобие на действащите такива за малки и средни предприятия. Очаква се това да улесни ползването на заемния ресурс от повече участници в програмата.

http://www.dnevnik.bg/biznes/imoti/2014/09/09/2377284_sled_spiraneto_na_ktb_durjavata_kani_bankite_v/